Valget af det korrekte outdoor udstyr og beklædning

Vælg den korrekte beklædning og outdoor udstyr

At rejse er at leve og vi kender alle til den voksende glæde over fremtidsudsigterne, når man ved den byder på en kommende rejse eller oplevelse.

Spændingen stiger i takt med at tiden nærmer sig datoen, hvorpå man skal afsted og inden da, skal der planlægges og pakkes, så godt som muligt. Og i den forbindelse har vi alle forskellige behov og prioriteringer. Dette gælder især når rejsen eller aktivitet er outdoor, og den geografiske lokalisation har betydning for hvilke outdoor udstyr og beklædninger man skal have pakket med i forhold til vejret. 

Ordentligt armywear og outdoor udstyr

– Er et must når man opholder sig i naturen, for ordentlig beklædning med det korrekte outdoor grej, kan gøre en verden til forskel, der sikre at aktiviteterne og opholdet bliver en succes. 

Når man skal vælge udstyr og beklædning er den geografiske lokation af betydning, for naturens elementer som man kommer til at opholder sig i, er afgørende for, hvad man har brug for. Lige så vigtig er selve aktivitet eller overnatningerne. 

 Skrevet på en anden måde, skal man pakke efter det behov, den omgivende naturen tilbyder samt selve aktiviteten.

De gode pakke råd

Uanset om man skal på vandreture, klatre eller skal udføre aktiviteter outdoor over en længere periode, vil man komme langt med det rigtige fodtøj. Det rigtige fodtøj afhænger af de aktiviteter der skal foretages på turen,  forskellige aktiviteter kræver forskelligt fodtøj, derfor er det en god idé at have mere end ét slags fortøj med sig på en længere tur, da man kan komme ud for at vabler indtræffer, foruden at man måske har brug for noget lettere fodtøj indimellem aktiviteterne. 

3 – lags princippet

Måske er det første gang du læser om 3-lags princippet, som også kendes under lag på lag. Princippet handler om at outdoor tøjet både holder en varm og tør og samtidig er i stand til at regulere temperaturen, alt efter aktiviteterne og klimaet man befinder sig i.  

Ligesom med det rigtige fodtøj, er det vigtigt at beklædningen er funktionel ved at beklædningen er temperaturregulerende, isolerende og har vejr-beskyttende egenskaber. At pakke efter 3 -lags princippet giver én de bedste forudsætninger for at holde sig tør og varm, som er basale krav, når man opholder sig i naturen. 

Foruden at skulle én holde en varm og tør, er det også vigtigt at tøjet isolerer mod kulde, samt er åndbart for at transportere fugt og sved væk fra kroppen, foruden at det skal beskytte mod vind og nedbør.  

For at opnå et velfungerende system i outdoorbeklædning skal man sikre at de enkelte tøjlag har de rette egenskaber derved er man sikker på at 3-lags princippet er funktionelt og yder optimal komfort. 

3 lags princippet består af inderlag, mellemlag og yderlag   
– Det inderste lag skal være svedtransporterende og er undertøjet  
– Det mellemste lag skal være isolerende kan være termo trøje 
– Det yderste lag skal være vind – og vandafvisende bukser som jakke

Huskeregler i 3  – lags

Det inderste lag egenskab er at være svedtransporterende undertøj, da det skal transportere sved væk fra kroppen. Derfor er et godt råd, at undgå bomuld, dog er en del mennesker som ikke bryder sig meget om syntetiske materiale i deres tøj, hvis man gerne vil undgå 100% syntetiske materialer kan man vælge en Termo Original trøje, som er fremragende isolerende og svedtransporterende hvis materiale er en kombination af syntetisk materiale og fugtsugende bomuld, Termo Original er et anerkendt  produkt i militæret verden over. 

 Man kan også vælge uld da det både varmere og lugter ikke i samme grad, som syntetiske materialer. Uld kan være kendt for at kradse på kroppen, det undgår med merino uld, så foretrækker man uld i materiale i undertøjet er produktet Termo Wool et fantastisk produkt. 

Uanset materiale man foretrækker som inderste lag, kan begge termoundertøjer  vaskes på 60 grader og 40 grader, samt har de begge en hurtigt tørre tid. 

Vigtigst er dog at det inderste lag har svedtransporterende egenskaber.  

Det mellemste lag

Det mellemste lag skal være isolerende her kan man vælge et par termobukser, som sidder tæt ind til kroppen. Udover disse termobukser vil det være en fordel at have et par bevægelige bukser på, som ikke strammer eller er for tunge. Det er også vigtigt at bukserne er i et materiale der er slidstærkt. Der er mange variationer af militærbukser, samt bukser til udendørs sportsgrene. Det anbefales at købe bukser som er hurtigtørrende og har forstærkede områder med høj slid, uden de er for tunge. Er du på udkig efter et par bukser, hvor kvalitet er høj med de rigtige egenskaber til udendørs aktiviteter, kan vi anbefale de prisbelønnet Montane Terra bukser

Det yderste lag  skal være vind – og vandafvisende for at undgå at kropstemperaturen sænkes og det er essentielt at det yderste lag er afvisende men også åndbart, så kroppen kan komme af med varmen. Er man en normal cyklist kender man fornemmelse af hvordan varmen ophober sig under regnfrakken på ret kort tid i modvind, grundet af at en regnfrakke ikke er åndbar, dog er en regnfrakke stærk i materialet og vandafvisende, men når sveden pibler frem har kroppen svært ved at ånde og det er ikke optimalt hverken i feltet eller når man foretager outdoor aktiviteter.  

For at sikre sig at man kan holde sig varm mod vind og regn, kan man vælge en jakke, eller anorak der ikke er for tung eller stor som både er vind- og vandtæt, åndbar. Vi vil anbefale typen som tactical jakken, da den er perfekt i størrelsen så man har fri bevægelighed uden at være tung at have på, samt er jakken vind, vandtæt og åndbar.

Armywear og outdoor beklædning

Det er ikke et krav at benytte sig af 3-lags princippet, men vi anbefaler at have de tøjlags egenskaber i tankerne i købsbeslutningen. For der er en verden til forskel, når man har det rette udstyr i ordentlig kvalitet med og på sig. Foruden at kunne holde varmen, og lade kroppen ånde uden at blive våd og fryse, har det vist sig at man pakker mindre med og er mere praktisk pakning, man undgår mange unødvendige ting, fordi de hverken praktisk eller funktionelt vil dække nogle behov man har i naturen. 

Sidder du og bliver lidt i tvivl om hvilke produkter, der vil være bedst at vælge til dit kommende outdoor aktivitet eller i feltet, er du mere end velkommen til at kontakte os, det koster dig ingenting, men kan blive en ret så god investering. 

Med venlig hilsen 
John

Udvalgte artikler