En håndfuld gode råd der kan bruges i naturen

En håndfuld gode råd der kan bruges i et outdoor liv

5 gode råd til et fedt outdoor liv som holder dig varm og tør

Friluftsliv, outdoor liv, outdoor aktiviteter, overlevelse og oplevelser i naturen. Ja, kært barn har mange navne og under corona tiden vinder oplevelser, ferier og outdoor aktiviteter  i naturen større og større terræn hos danskerne. 

Uagtet om man ønsker at tage på jagt, vandreture, teltture eller overlevelse i vildmarken, kan du her læse om 5 gode råd til at sikre dig et fedt og succesfuldt outdoor liv. 

Udstyr skal være i orden

Der skal pakkes det udstyr som der kan være brug for på turen, de garvede outdoor mennesker og militærpersoner har et dybtgående kendskab til de værktøjer og udstyr de vil have brug for i forskellige situationer. Nogle sætter pris på et multitool sæt, hvor andre ønsker en stærkere kniv, som der vil være brug for ved jagt. 

Hvor de som overnatter i naturen, har brug for en økse, og kan klare sig med et multitool sæt ved siden af. Der findes mange forskellige knive og multisæt, som har deres egenskaber og funktioner, det anbefales derfor at man notere sig, hvad der kunne være brug for og opsøge råd og vejledning, hvis man er i tvivl om valget af udstyr så sikre man sig at købe de korrekte produkter. 

Det kan lyde meget banalt, men som førstegangs outdoor menneske, kan man hurtig glemme de mest banale ting, så forberedelse er et vigtigt punkt.

Overnatning i det fri – og sovegrej

Er en fantastisk mulighed for at opleve at være ét med naturen. Og romantisk ser det også ud når man ser mennesker ligge i det fri, under åben himmel og bålet er tændt. Et romantisk billede, der hurtigt kan blive en kølig fornøjelse, hvis man ikke har pakket det korrekt sovegrej til overnatningen.

Her er der flere ting som er vigtige, at være beskyttet mod regn og vind, samt beskyttelse af kulden der kommer fra jorden af og holde kroppen varm natten igennem. 

Om man ønsker at ligge i telt eller benytte teltflage er individuelt og en smagssag, dog anbefales det at benytte sig af en feltseng under et teltflage. Så er man løftet fra den kolde jordbund.

Der er flere valgmuligheder af liggeunderlag og det er endda muligt at ligge på en letvægts luftmadras. Men vi kommer ikke uden om nødvendigheden i soveposen.

Og takket været militær sektoren, kan man købe militær soveposer, der er ekstrem robuste med vandtæt ydre materiale. Militær sovepose er markedets bedste, og der er tænkt over den mindste detalje. Såsom at selve lynlågsafdækningsklappen beskytter mod vind og fugt, hvor lynlåsen er integrerede, så varme strimmel forhindrer varmetab.  

Med en sovepose fra militæret, er man sikker på at holde varme og kvalitet er i top.

Undgå kolde og våde fødder – hold tæerne varme 

Hypotermi starter oftest i kroppen, der er mest eksponeret for kulde, de dele er hovedsageligt hænder og fødder, derfra kendes vi udtrykket: 

“Hvis man fryser om tæerne, fryser man i resten af kroppen” 

Derfor er det vigtigt at man holder tæerne varme uanset om man opholder sig i lang eller kort tid i naturen. Et godt råd er at sørge for at have robuste sko på, der forhindre at man får våde og fugtige kolde tæer. Der findes et utal af gode støvler til vandreture og militærstøvler, som er varme, vandafvisende og robuste.  

Det kan være en god idé at pakke flere forskellige sko med til turen, både fordi vejret skifter, samt vil man bevæge sig i ændret terræn, hvor behovet for sko skrifter. Derfor anbefales det, at have et par lette sko med, som også kan komme til undsætning i tilfælde af vabler. 

For at undgå at få kolde tæer i et par lette sko, kan man benytte strømper med Gore-Tex og sealskinz som både er vandtætte og åndbare. Og søger man luksus strømper med super komfort kan man vælge svenske sokker.  

Sokker og fodtøj kan man sammenligne som fundamentet for at resten af kroppen har optimal komfort og ikke fryser ude i naturens elementer. 

Hvor varme og tørre fødder er fundamentet for at undgå at fryse og holde på varmen, må man ikke glemme at holde hovedet varmt, da varmen stiger fra hovedet af. Mennesker med tyndt hår eller bar isse kan berette om, hvor vigtig en hue eller hovedbeklædning er at have på, for at holde varmen i vintertiden og undgå at varmetab. Derfor er det en rigtig god ide, at benytte sig af en hue eller hat i uld, eller vælge hovedbeklædning som en halsedisse, ét produkt som er multifunktionelt og kan dække et større hudområde.

At holde sig varm og komfortabel i outdoor livet.

Der er to nøgleprincipper om varmeudveksling, som er konduktion og konvektion. 

Konduktion sker hvis man laver en snebold med bare hænder eller hvis du sidder på en kold bænk, herved sker der en overførsel af varme mellem to faste overflader, der er i direkte kontakt med hinanden. 

Hvor konvektion er overførslen af varmen mellem et legeme og en væske eller gas. Konvektion sker når en kold vind rammer og hvirvler rundt om dig. For at undgå varmetab kan man bruge de to varmeudveksling principper, når man pakker til outdoor livet.    

Foruden et solidt fodtøj, gode sokker og hovedbeklædning, kan man gardere sig mod begge typer af varmetab, ved at klæde sig på via lag på lag, som også kendes under 3- lags princippet  

Fra inderst til yderst – undgå varmetab

3 -lags princippet handler om at de forskellige tøjlag har de rigtige egenskaber og er funktionelle, der tilsammen sørger for den bedste og mest optimale komfort. 

  • Inderste lag skal være svedtransporterende og er undertøj
  • mellem lag skal være isolerende og åndbart 
  • ydre lag  skal være  vind – og vandafvisende, samt være åndbart 


I dag kan man købe underbeklædning, mellem lag og yderlag tøj, der har flere egenskaber i ét, så produkterne både er svedtransporterende, isolerende og åndbar. Kendte produkter hvor ovenstående kombination findes er Termounderbukser, trøjer og termobukser

Ønsker du at dykke ned og læse mere om 3- lags princippet, har vi skrevet en uddybende blog omkring tøjet egenskaber og funktioner, så du let kan vælge mellem de produkter, der vil dække dit behov og ønsker. 

Ud på eventyr i det fri

Om man skal på vandretur, jagt eller deltage i outdoor aktiviteter, har de én fællesnævner, at man kan holde sig varm og tør uanset hvor lang tid man er ude på eventyr i det fri. De 5 gode råd om at undgå varmetab og pakke det rigtige udstyr, kan bruges til at planlægge og undersøge, for at sikre sig at man er godt dækket ind til eventyret i vildmarken.  

Udvalgte artikler